top of page

Péče o vlasy

Aktualizováno: 13. 4. 2020


Charakteristika bylinných šamponů




Veškeré druhy nebo typy našich šamponů mají společnou recepturu, která působí na zdraví a regeneraci vlasů, ale také ovlivňuje pozitivně vnitřní prostředí fyziologických procesů těla až na buněčnou úroveň. Byliny dále účinkují na jemnohmotné úrovni, na naši psychiku a pozitivně ovlivňují odbourávání stresu a negativních zátěží.



Výroba


Šampony a kondicionéry jsou vyrobeny z velice jemného detergentu, který byl získán z přírodního palmového vosku. Neobsahují žádnou umělou látku, která by dodávala tuky nebo přísady na zvyšování pěnivosti, ani stabilizátory pěnivosti, které jsou obsaženy v ostatních tzv. přírodních šamponech.


Dále neobsahují podpůrné chemické látky na úpravu a lepší vzhled poškozených vlasů jako jsou různé polymery, silikony apod. Tyto látky, které se vyskytují běžně ve vlasových produktech, mají, i když to není ze začátku aplikace patrné, škodlivé účinky na vlasy a zanechávají vlasy tuhé, křehké, které postupně způsobují nadměrné vypadávání. Mohou také negativně ovlivnit účinnost nebo výkon bylinných extraktů, proto je nepoužíváme.


Jak fungují


Všechny naše šampony obsahují výhradně koncentráty různých ajurvédských bylin, které mají až 15 x větší působení než běžné byliny v biokvalitě. Podařilo se nám vytvořit takové receptury, které podpoří a zrychlí štěpení těchto bylinných koncentrátů během pár minut do krevního řečiště. Ano, i přes vlasový stvol a kořínek nebo vlasovou pokožku, vše se vstřebává. Silné byliny dokáží odbourávat nakumulované toxické látky z vlasu, silikony, těžké kovy a různé patogeny, které jsou nashromážděné po celé délce vlasů a celé vlasové pokožce.


Vlas na tuto detoxikační reakci působí v několika fázích


1. Detoxikační fáze okysličení vlasu

Vlas se postupně zbavuje toxických látek, a proto je tenčí, nedokáže si udržet tolik hydratace. Odbourává se nakumulovaný silikon z předchozí zatěžující péče, barvení apod. Vlasy jsou v této fázi jemnější a citlivější. Tato fáze je velmi důležitá, pokud chceme např. zregenerovat silně poškozené řídké vlasy, zastavit nadměrné vypadávání nebo změnit barvu vlasů z černých nebo tmavě hnědých na světlejší odstín. Bylinné šampóny postupně odbourávají chemickou pigmentaci, a to i u dlouhodobě barvených vlasů. Nesmí se ovšem vlasy dále barvit. Začínají se lépe okysličovat a vyživovat. Doba trvání 1 až 3 měsíce.


2. Detoxikační fáze obnova hydratace


Vlas si postupně umí udržet 2x více hydratace než při předchozí péči. Zvýší se viditelně lesk, hladkost a hebkost vlasu, která je patrná již 4 měsíc pravidelné péče. Vlasový stvol čím dál více zesiluje a zlepšuje přirozenou pigmentaci vlasů. V tomto období začínají poškozené a oslabené vlasové kořínky vypadávat a jsou postupně nahrazovány novými zdravými vlasy. Tzv. podrůstání vlasů. Hydratace ve vlasech nám zajistí pružnost a bohatost, která je zajištěna zesílenou výživou vlasových kořínků. Doba trvání 4 až 6 měsíců.


3. Regenerační fáze obnova přirozeného keratinu


Keratin je základní stavební složka vlasu, která mu dodává pevnost, lesk a imunologické vlastnosti. Pokud je ho nedostatek, vlasy ztrácí pevnost, sílu, lesk, třepí se a jsou suché. Keratin se ztrácí při běžné péči, barvením, odbarvováním, melírováním, fénováním, žehlením, aplikací laků, vosků a dalších produktů, které mají vytvořit požadovaný efekt, ovšem velmi negativně působí hloubkově na strukturu vlasu. Při pravidelné péči, tj. mytí vlasů těmito terapeutickými šampony a aplikací kondicionérů se podstatně rychle začíná obnovovat přirozené vrstva keratinu. Vlasová pokožka je lépe prokrvována, vlasové kořínky dostávají více živin a energie a vlas je zesílen po celé délce.


Působení šamponů při mytí


1. Působením vody a šamponu se vlasový stvol částečně obnažuje. Tzv. šupinky se otevírají. Šampón emulguje nadměrný maz a nečistoty. Běžné chemické, ale i přírodní šampony pracují na principu nadměrné pěnivosti, které je dosaženo syntetickými přídavnými látkami. Tyto přídavné látky jsou přidávány z psychologického hlediska a to proto, že šampony nadměrného pěnění se jeví jako účinnější. Bohužel tomu ani zdaleka není tak. Tyto šampony mají tendenci vlasy příliš obnažit, a tím je vlastně ještě více vysušit. Vlasy ztrácí výživné složky, hydrataci a nadměrně se přesušují. Jsou drsné a daleko více náchylnější na poškození zevními vlivy.

2. Vlas během šamponování je částečně otevřen. Tento průchod stačí na to, aby účinné složky z bylinných koncentrátů, které mají léčivě působit v hlubších vrstvách vlasů, snadněji pronikly a mohly být využity pro daný problém. Vše záleží na zvoleném výběru produktu.

3. Přesně v tuto chvíli účinkují silné bylinné extrakty našich produktů. Z tohoto důvodu doporučujeme, abyste nechali šampony a kondicionéry působit po napěnění alespoň 1 až 3 minuty a teprve potom je oplachovat. Do všech šamponů přidáváme lehký kondicionér, který neutralizuje pozitivní náboj po umytí.


Působení kondicionérů


Po šamponování je vlasové jádro obnaženo. Šupinky se přirozeně uzavírají až při schnutí, ale v této fázi se vlas může poškodit mechanickým ošetřením (česáním, fénováním apod.). Abychom strukturu vlasu zase rychle uzavřeli a zamezili poškození, měli bychom aplikovat intenzivní kondicionér. Ten nejenom neutralizuje pozitivní náboj, vlasový stonek zpevňuje díky mikropotahu nemastnou voskovou látkou, ale i v této fázi působí bylinné extrakty na imunitní funkce a tím neomezují dýchání vlasu. Struktura vlasu se sice uzavírá, ale je částečně propustná, aby vlas mohl dýchat a detoxikovat se.


Výsledný efekt


Vlasy jsou zářivé, lépe se češou a neváží na sebe nadměrné toxiny. Zde je důležité vybírat si šampony a kondicionéry dle specifických problémů a hlavně nekombinovat mezi sebou jiné bylinné kombinace např. šampon Margosa a kondicionér Henna Lékořice, ale doporučujeme kombinovat šampon margosový a kondicionér margosový, vždy stejnou bylinnou recepturu!


Chcete poradit co bude nejlepší pro vaše vlasy? Zeptejte se nás.





bottom of page